torstai 28. heinäkuuta 2011

Iris road tripillä

Pahoittelut pienestä päivityskatkoksesta: olimme koko pienen perheen voimin Länsi-Suomen roadtripillä (meikäläinenkin oli ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen auton ratissa!) enkä viikkoon edes nähnyt tietokonetta. Tekipä hyvää! Palaan pian asiaan (ja kunnolla hellan ääreen) mutta tässä paras matkakaverimme: tanskalainen Castus valmistaa hedelmäpatukoita, joiden tuoteselostetta luin ihastuneena: hedelmää 97%, kasviöljyä, vettä, sitruunahappoa, päärynäuutetta. Käytännössä siis pelkkää hedelmää, huraa! Iris raukka kesti takapenkillä koko pitkän matkan Mikkelistä Vaasaan, ja suuri kiitos kuuluu näille patukoille. Jos jotakin negatiivista tästä loistokeksinnöstä täytyy sanoa, niin... koostumus näyttää aikuisen silmään hieman ällöttäviltä. Jokaisen pikkulapsen vanhemmat huomaavat heti pakkauksen avattuaan, mitä tarkoitan!


Ps. lopuksi vielä tunnelmakuva matkalta: pysähdyimme Jepualla (!) ja autolle palattuamme rupesimme paniikissa etsimään auton avaimia. Ei löydy taskuista, ei laukuista, ei auton alta. Kun kylmä hiki alkoi virrata pitkin selkää, katseet kääntyivät pieneen sormiruokailijaan... toisinaan suuhun menee muukin kuin ruoka!

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Maailman helpoin kalaruoka

Olen aivan mielettömän huono laittamaan kalaruokia, ja kaikkein useimmiten vain ostan pienen palan jotakin kalanfileetä ja vain paistan sen pannulla öljyssä. Uusin keksintöni on vain pienoinen parannus edelliseen, mutta minun kohdallani melkoinen edistysaskel. Ostin siis pakastettua seitiä fileinä, pyörittelin ne hiukan sulaneina kananmunassa ja kieritin lopuksi fileet korppujauhossa (kannattaa muuten ostaa mahdollisimman yksinkertaista ja vähäsuolaista korppujauhoa, sillä useimmissa halpiskorppujauhoissa on kamalat määrät lisäaineita ja esansseja, joissain muistan nähneeni jopa natriumglutamaattia). Sitten vain fileet pannulle ritisemään ainakin viideksi minuutiksi per puoli. Kananmunaa jäi yli, ja keksin paistaa sen munakokkeliksi kalan oheen. Ellei muuta, koin hetkellisen helpotuksen tunteen siitä, että Iris kerrankin saa lähes pelkästä proteiinista koostuvan aterian. Näin kesällä hän on syönyt piknikviinirypäleitä, kirsikkatomaatteja ja riisikakkujaan vähän turhankin kanssa...

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Jäätelöä vauvalle!

Nyt on taas ollut kuuma, ja äidille on maistunut jäätelö useammin kuin kerran... neuvolantäti ei tästä tykkäisi, mutta täytyy täällä blogin puolella avautua ja tunnustaa, että olen antanut Iriksen maistaa hiukan. Luulin että Irikselle riittivät ne muutamat lipaisut Kaisaniemen puistossa maistettua vaniljajäätelöä, mutta mitä vielä... seuraavana päivänä hän konttasi kamalaa vauhtia huoneen poikki ja iski hampaansa Magnumiini. Kun kerran jäätelö on näin suurta herkkua ja kun kuitenkin maidon (ja varsinkin sokerin!) kanssa pitäisi vielä jarrutella, loihdin Irikselle ja itse asiassa meille muillekin aivan uskomattoman hyvää banaani-kookosjäätelöä. Jäätelöohje on sokeriton, maidoton, munaton, vehnätön, vegaaninen jne. ja sopii siis oikeastaan mihin tahansa erityisruokavalioon. Kaikkein ihmeellisintä oli jäätelön käsittämättömän helppo valmistus ja aivan oikea jäätelömäinen koostumus!

Banaani-kookosjäätelö


2 kypsää banaania
1 tölkki kookosmaitoa tai kookoskermaa


Pilko banaani viipaleiksi ja laita palat pakkaseen. Kun palat ovat jäässä, laita ne tehosekoittimeen (ehkä jämerä sauvasekoitinkin sopii tähän) ja aja sileäksi jäähilemassaksi. Lisää kookosmaito ja sekoita tasaiseksi. Kaada jäätelömassa sopiviin annoskuppeihin, laita pakkaseen jäätymään ja ota sitten noin 30-60  minuuttia ennen tarjoilua jääkaappiin, niin että jäätelö ehtii hiukan pehmentyä.

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Iris bileissä

Iriksen kummitäti muutti ihanaan uuteen asuntoon, ja olimme eilen juhlistamassa sitä toisen kummitädin kanssa. Iris hekotti haltioissaan saadessaan kontata ympäri tyhjiä huoneita, ja kovan urakan jälkeen hän tankkasi "aikuisten" ruokapöydästä vaikka mitä sopivaa: vesimeloni-tomaatti-kurkkusalaattia, viinirypäleitä, näkkileipää ja espanjalaista perunamunakasta. Taas tuli todistettua, että vauvan syöttäminen sujuu mainiosti aikuistenkin antimista. Tuo kirsikkaolut on sitten kylläkin äidin!

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Matkapysähdyksellä sormiruokailijan kanssa

En todellakaan ole mikään S-etukorttiuskovainen, mutta kun eilen mummolareissulta Helsinkiin palatessamme mietimme Irikselle sopivaa pysähtymispaikkaa jossa niin me aikuiset kuin vauva voisimme lounastaa, olen iloinen että valitsimme ABC-huoltamoketjun toimipaikan. Alle 3-vuotiaiden lautasille (tai Iriksen tapauksessa tarjottimille) saa kasata ilmaiseksi noutopöydästä niin monenlaista ruokaa kuin haluaa, ja lisäksi ilmaiseen lastenateriaan kuuluu vielä jäätelö. Irikselle kovasti tuputettu jäätelö (ei taida ABC:n työntekijöillä olla neuvolan suositustaulukko aivan ulkomuistissa!) meni tällä kertaa äidin suihin, mutta Iris itse herkutteli hyvällä halulla riisiä, perunaa, porkkanaa, hedelmiä, leipää ja margariinia. Jos koskaan satutte pysähtymään samoilla main, kannattaa myös ehdottomasti pistäytyä lähiruokatori Heilassa: sieltä saa maakunnan parhaat luomuherkut aina leivistä, hedelmistä, maitotuotteista ja suklaista oluisiin ja siidereihin asti. Nam!

lauantai 2. heinäkuuta 2011

Hyvä hellehankinta

Tadaa, ja terveisiä Suomesta! Täälläkin on yllättäen aivan hirvittävän kuuma, joten esittelen teille viimeisimmän hankintani, joka on ollut joka pennin väärti: olen varsinkin näillä helteillä veden suurkuluttaja samoin kuin kovasti hikoileva Iris, ja koska olen ymmärtänyt (taas kerran kemikaalikammoisena) että jatkuva samasta muovipullosta juominen liuottaa pullosta myrkkyjä, päätin investoida oheiseen Siggin juomapulloon. Pullo maksoi pari kymppiä, mutta siitä on juotu jo niin paljon, että se on varmasti maksanut itsensä takaisin. Sigg valmistaa pullonsa jo yli sadan vuoden kokemuksella 100% kierrätettävästä ja myrkyttömästä (ei BPA:ta tai ftalaatteja) ja todella kevyestä alumiinista, ja pullo pitää juoman joko kylmänä tai kuumana. Parasta vauvalle pullossa ovat sen kaksi juoma-aukkoa: vauvalle pieni hörppyaukko, äidille isompi. Hörps!