tiistai 28. helmikuuta 2012

Sormiruokailijan pikaohratto

Lähiruokateema näköjään jatkuu, päätin nimittäin aloittaa tutkimusmatkan erilaisiin suomalaisiin riisin/pastan/jne. korvikkeeseen. Tänään oli vuorossa ohra -- jota toki olen muuten maistanut monta kertaa, mutten ikinä kotona valmistanut! Iris on kovasti aina tykännyt risotosta ja paellasta, ja erittäin hyvin maistui tämäkin erittäin pikainen herkku. Itse asiassa koostumus oli niin mukavan tahmeaa, että tätä voisi suositella ihan sormiruokailun alkutaipaleellekin.

Pikainen papuohratto (kahdelle aikuiselle, yhdelle lapselle)

1,25 dl ohraa
3,5 dl vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 tölkki papuja (huuhtele tomaatti- tai suolaliemi huolellisesti pois!)
ripaus paprikajauhoja
(ripaus suolaa; jos haluat ruoasta suolatonta, lisää vasta aikuisten annoksiin)

Kuullota kattilassa sipulisilppu ja kuutioitu porkkana. Kun sipuli on pehmeää, lisää mukaan ohra ja pyörittele hetki öljyssä. Lisää sitten paprikamauste (ja suola) sekä vesi. Anna kiehua rauhallisesti noin vartti, kunnes kaikki vesi on imeytynyt ohraan. Lisää lopuksi huuhdellut pavut ja herkuttele!

Suu täynnä ohrattoa.

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Työlästä lähiruokaa

Huh huh, olen vieläkin ihan hiessä! Päätin tehdä aurinkoisen sunnuntain kunniaksi lähiruokaa suomalaisista aineksista: raastepihvejä ja tattaria. Oikein herkullinen ateria saatiin (ainakin aikuisten mielestä, Iris ei näyttänyt aivan yhtä vakuuttuneelta) mutta melkoisen työläästi. Olin niin ylpeä lopputuloksesta, että tässä tuntikausien keittiössä seisomisesta huolimatta herkullinen ohje.

Hillitön raastesavotta.


Raastepihvit


4 porkkanaa
3 perunaa
1 köntti juuriselleriä (sellainen kaupasta saatava palanen)
1 sipuli
1/2 dl öljyä 
1 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2 dl kermaa


Turvota kerma & kaurahiutaleet. Raasta sillä välin juurekset ja silppua sipuli. Yhdistä ja lisää vielä jauhot, muna, öljy ja suola. Sekoittele taikinaksi ja paista lettupannulla tai vastaavalla kypsiksi -- lämpötilan täytyy olla mieto ja kumpaakin puolta täytyy paistella melko kauan, muuten pihvit kärähtävät tai jäävät raaoiksi. 

Vasemmalla mahtava Opan lettupannu, oikealla aloin paistaa jättipihviä, kun taikinaa oli lopulta niin paljon...
Tattari vetää syöjän vakavaksi.



keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Lihaa, kalaa tai papuja

Olin äärimmäisen positiivisesti yllättynyt, kun Iriksen puolitoistavuotisneuvolassa ei tehtykään numeroa hänen pienestä painostaan (mehän muutimme tässä kesken kaiken, ja tämä oli ensimmäinen kerta uudessa neuvolassa)! Sen sijaan että kasvissyöntiämme (Iriskin syö kotona pelkkää kasvisruokaa, joskus hiukkasen kalaa, lihaa hän on maistanut vain joitakin kertoja vieraisilla) olisi kauhisteltu, neuvolatäti kysyi erikseen, että kai hän syö kasviksiakin. Saimme yhden esitteen nimeltä "ohjeita 1-6-vuotiaan lapsen ruokailusta", jossa käsketään syömään kahdesti päivässä "lihaa tai kalaa tai papuruokaa", ja sanotaan erikseen, että "liha- tai kala-aterian voi korvata myös papuruoalla". Ihailtavaa avarakatseisuutta Helsingin kaupungilta! Taas kerran oli puhe siitä, että voisimme yrittää erilaisin kikoin nostaa aterioiden kaloripitoisuutta. Tässä tämän illan herkku: paistettua tofua ja auringonkukansiemeniä, joissa on tilkkanen soijakastiketta. Olen pitkään pitänyt auringonkukansiemeniä vähän tylsän makuisina, mutta kun niitä jaksaa hetken paistella pannulla, niihin tulee aivan mieletön aromi!

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Hernerouhemakaronilaatikko

Nyt kun soijan mahdollisista haittavaikutuksista on puhuttu niin paljon viime aikoina, olen yrittänyt hiukan rajoittaa sen käyttöä - mikä siis minun tapauksessani merkitsee lähinnä ainoastaan sitä, ettei soijaa olisi enää joka ainoalla aterialla... Kun lisäksi otetaan huomioon, että soija usein raahataan kaukaa, kannattaa ainakin toisinaan yrittää etsiä terveellisiä kotimaisia vastineita sille! Hernerouhe (jota myy ainakin Milletti) on mahtava kotimainen kasvisproteiinin lähde, josta saa loihdittua kaikkea mitä soijarouheestakin (ja molemmathan ovat mainoita jauhelihan asemesta käytettäviä tuotteita, joihin kannattaa tutustua jo pelkästään edullisuutensa vuoksi). Tässä hernerouheesta loihditun makaronilaatikon ohje:

Hernerouhemakaronilaatikko

750 g tummaa makaronia (tämä määrä siksi, että meillä sattui olemaan juuri sen kokoinen pussi)
2-3 sipulia silppuna
4 dl hernerouhetta
n. 3 dl vettä + kasvisliemikuutio
2 dl (kasvis)kermaa
1 dl (soija)maitoa

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Toisella pannulla kuullota sipulisilppu öljyssä, ja kun sipuli on kauniin väristä, lisää hernerouhe. Pyöräytä ja lisää mukaan vesi sekä kasvisliemikuutio. Kun vesi on imeytynyt, kastike on valmis. Lataa hernerouhekastike ja makaronit voideltuun vuokaan kerroksittain ja hulauta päälle maito-kermasekoitus (jos haluat perinteisemmän laatikon, mukaan voi laittaa yhden kananmunan). Paista 175 asteessa 20 minuuttia, jätä uuni sitten päälle ja anna laatikon hautua jälkilämmössä vielä 20 minuutin ajan.


 



lauantai 18. helmikuuta 2012

TalkMuru, suurin rakkautemme!

 Tiedätte varmaan jo, että Iris ei syö aamuisin puuroa toisin kuin neuvolan täti käskee. Nyt olemme kuitenkin löytäneet hauskan ja erittäin sormiruokaystävällisen aamiaisvaihtoehdon, jota Iris rakastaa yli kaiken: suomalaiset TalkMurut, jotka sisältävät vain suomalaista kauraa, ohraa ja ruista - ja suolaa vaivaiset 0,9%! Ei mitään muuta. Pakkauksen sivussa on myös se erittäin kiinnostava aukko, josta voi työntää ylimääräiseksi jääneitä muruja takaisin...

tiistai 14. helmikuuta 2012

Pinaattipannukakku

Olen jo kauan halunnut kokeilla ruokaisaa suolaisen pannukakun ohjetta. Kehittelin tänään vieraita varten pinaattifetapannukakkuohjeen, josta tulikin suuri menestys. Jätin Iriksen nurkkauksesta fetan pois, mutta muuten ohje sopii yli yksivuotiaille ihan mainiosti. Sitä pienemmillehän pinaattia ei suositella, koska se sitältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia ja vaikeuttaa raudan imeytymistä. Toinen yleinen huoli on se, että pinaatissa on nitraattia, mutta jos käyttää ei-tuoretta pinaattia (kuten tässä ohjeessa) sitä ongelmaa ei ole.

Pinaatti(feta)pannukakku (koko pellillinen)

5 dl maitoa
1 dl vettä
5 dl jauhoja (esim. 3 dl vehnäjauhoja ja 2 dl joitakin muita, vaikkapa speltti- tai ohrajauhoja)
4 kananmunaa
pakastepussillinen murskattua pinaattia
paketti fetaa

Vispaa yhteen nesteet ja jauhot ja anna turvota hetken aikaa. Sekoita sitten joukkoon kananmunat ja sulanut pinaatti. Peitä syvä uunipelti huolellisesti leivinpaperilla, jottei juokseva taikina valu pohjalle. Kaada taikina vuokaan ja ripottele feta päälle (jätä halutessasi lapsukaiselle pieni juustoton nurkkaus). Paista 250 asteessa noin puoli tuntia. 

maanantai 13. helmikuuta 2012

Pikapikapikakeitto

Tänään piti saada äkkiä ruokaa pöytään eikä kaapissa ollutkaan kaikkia niitä aineita joita piti, joten ohjelmassa oli taas kokkisota: hieno tofuminestrone saatiin näistä aineksista aikaan alle vartissa! Iris ei edelleenkään oikein ymmärrä keittojen päälle, joten noukin hänelle omalle lautaselle haarukoitavia aineksia, nam nam.

Supernopea tofuminestrone (kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle)

6-7 dl kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio (mahdollisimman vähäsuolainen ja tietenkin natriumglutamaatiton versio)
pari pussia pakastevihanneksia (meillä oli yhdet keittojuurekset ja yhdet kasvissuikaleet)
kourallinen pätkittyä spagettia
paketillinen tofua

Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio. Lisää ensin pasta, sitten hetken kuluttua jäiset vihannekset, ja keitä niin kauan että pastan keittoaika tulee täyteen. Lisää lopuksi kuutioitu tofu. Voit vielä koristella aikuisten annokset esimerkiksi auringonkukansiemenillä, oliiviöljytilkalla tai vaikka pestosilmällä.

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Muuttajan smoothie

Olemme taas palanneet Suomeen, ja päivät ovat sujuneet yhdessä järjestelykaaoksessa. Hyvät uutiset ovat ne, että Iris on alkanut syödä kuin pieni eläin, huonot taas ne, ettemme ole ehtineet vielä järjestäytyä kokkaamisen suhteen niin hyvin kuin pitäisi. Tässä yksi hyvä proteiinipitoinen välipalaohje ensi hätään:

Piimäsmoothie


iso lasillinen piimää
kourallinen jäisiä mustikoita
purkillinen hedelmäsosetta (tarkista että sose on mahdollisimman täyttä tavaraa, mieluiten 100%!)


Murskaa mustikat lusikaksi ja sekoita. Tarjoile pillillä!