keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Smoothieholic!

Okei okei, smoothiebuumi on jo takanapäin, mutta en malta olla hehkuttamatta hiukan syntymäpäivälahjaksi saamaani ihanaa blenderiä. Kolme-alkuinen ikäkauteni on lähtenyt käyntiin harvinaisen hyvin, ehkä siksi että olen aloittanut käytännössä jokaisen aamuni ihanalla smoothiella. Espanjassa sesongin hedelmät olivat runsaimmillaan (mm. mansikat ilmestyvät valikoimiin juuri tammikuussa!) joten minulla oli runsaasti mahdollisuuksia tuotekehitellä täydellistä smoothieta.

Aloitin surauttamalla smoothieksi lempiaineksiani: avokadoa, mansikoita, soijajugurttia (ja mahdollisesti kookosmaitoa). Lopputulos oli ihan mukiinmenevä (tai pikemminkin lasiinmenevä), mutta silti tuntui siltä, että jokainen ainesosa olisi parempi yksinään. Jatkoin kokeiluja erilaisilla trendikkäillä tuorepuuroilla (leseitä, kaikenlaisia siemeniä, gojimarjoja ym. likoamaan edellisenä iltana, blendaus heti aamutuimaan) mutta jäin kaipaamaan smoothiemaisuutta, sitä ihanaa samettista tunnetta jonka voi saavuttaa ainoastaan oikein herkullisen yksilön äärellä. Laajensin valikoimiani banaaniin (jota kokeilin sekä erilaisissa hedelmäsekoituksissa että maidon kanssa) mutta lopputulos oli hiukka pirtelömäinen. Lopulta, lähes kolmenkymmenen kokeilun jälkeen - tein tosiaan smoothien joka aamu - keksin, että samettisen, hiukan vaahtoisan ja kaikin tavoin täydellisen smoothien avain on useimmiten appelsiini. Tämä ihana hedelmä heitetään blenderiin kuorien poiston jälkeen sellaisenaan: valkoiset rihmat, jotka ainakin minä kiskon aina pois jos syön appelsiinia sellaisenaan, tekevät smoothiesta ihanan. Lisäksi lukemani mukaan ne sisältävät valtavat määrät kuituja (joka jää esimerkiksi puristettaessa pois). Tuotekehittely jatkuu, mutta sillä välin:


Täydellinen smoothie (kahdelle)

kaksi appelsiinia
kaksi banaania
yksi tai kaksi kiiviä
(noin senttimetrin pätkä tuoretta inkivääriä)

Hurauta blenderillä tasaiseksi. Anna blenderin käydä keskivoimakkuudella niin kauan, että kaikki ainesosat pilkkoutuvat ja että smoothie saa vaahtomaisen rakenteen.

4 kommenttia:

 1. Oi, ihanan kuuloisia reseptejä! Jännää, että ne appelsiinin puisevat ja aika mauttomat rihmat on just se juttu. Hei, akateeminen kysymys: miten smoothie määritellään? Mä olen aina kuvitellut tyhmästi, että se tarkoittaa jogurttipohjaista juomaa, mutta tuossa täydellisessä smoothiessahan ei ole muuta kuin hedelmiä.

  Ja aivan ihana tuo taustakuvassa näkyvä salaattiannos! Onko se itse tehty vai ravintolasta?

  VastaaPoista
 2. Jee Anu, kivaa että tykkäät! Mun piti oikein tarkistaa smoothien määritelmä (tietenkin wikipediasta!) ja siellä sanottiin seuraavaa: "A smoothie (alternatively spelled "smoothy") is a blended, chilled, sometimes sweetened beverage made from fresh fruit (fruit smoothie) or vegetables and in special cases can contain chocolate. [...] They can also contain milk and yogurt [...]" Smoothie on siis kai eräänlainen sateenvarjokategoria vaikka mille erilaisille hurautuksille.

  Salaatti on omin kätösin tehty! Siihen tuli erilaisten vihersalaattien lisäksi avokadoa (taas kerran vauvan tarpeista jäänyt melkein kokonainen hedelmä), tomaattia sekä auringonkukan ja seesamin siemeniä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos sivistämisestä! Olisin toki voinut itsekin mennä Wikipediaan, mutta on hauskempaa keskustella. Joo, jogurttiassosiaatio johtuu varmaankin siitä, että smoothiet tulivat Suomeen tai ainakin minun tietoisuuteeni Wayne's Coffeen kautta, ja siellä ne olivat aina jogurttipohjaisia. – Mutta mitä eroa sitten on smoothiella ja pirtelöllä? ;) Pirtelössä on aina maitoa (milk shake)?

  VastaaPoista
 4. Totta, epäilemättä! Tästähän voisi tehdä vaikka post docin... pienen googlailun (löysin mm. smoothien historiikin, http://www.smoothiecentral.com/history_of_smoothies.htm) jälkeen näyttää siltä, että smoothietraditio on velkaa latinalaisen Amerikan hedelmämeiningille, milk shakeilla taas on juurensa vahvemmin USA:ssa. Ja ehkä pirtelön tunnistaa maidosta ja/tai jäätelöstä, smoothien taas hedelmistä. Jonakin päivänä meidän täytyy kokoontua pohtimaan tätä tarkemmin, kenties näytteiden kera!!

  VastaaPoista