lauantai 26. marraskuuta 2011

Rumaa jugurttia

Ostin muutama päivä sitten läheisestä luomumarketista löytynyttä Sojade-jugurttia. Syön yleensä kaikki jugurttini soija- tai kauraversioina, mutta Sojade oli toistaiseksi uusi tuttavuus. Kun avasin purkin, piti oikein tarkistaa kaksi kertaa, oliko päiväys kunnossa. Jugurtti (jonka makuna oli omena-granaattiomena) nimittäin näytti todella luotaantyöntävän harmaalta, ikään kuin rappauslaastilta. Kuva ei nyt tee oikeutta, mutta tässä kuitenkin todistusaineistoa:

Itse jugurtti oli kuitenkin aivan käsittämättömän hyvää; ehdottomasti parhaan ja aidoimman makuista hedelmäjugurttia pitkään aikaan. Toisin kuin monissa muissa soija/luomu/ym. jugurteissa, siinä oli pelkkää ei-raffinoitua raakaruokosokeria, mitä ainakin Iriksen kannalta pidän parempana kuin valkoista sokeria, jota 99% kaikista jugurteista automaattisesti sisältää. Lisäksi jugurtissa ei ollut epämääräisiä "aromeita" tai muuta, pelkkää oikeaa omenaa ja granaattiomenaa. Iris söi jugurttia onnellisena ja melkein enemmän kuin minä. Jugurtti (joka todella oli hämmentävän tuhkanharmaata) sai pohtimaan, mihin niitä kaikkia miljoonia keinotekoisia väriaineita oikein tarvitaan? Jos mansikkajugurtti ei ole mansikkaa nähnytkään, tuleeko siitä jotenkin mansikkaisempaa punaiseksi värjäämällä? Olen pitänyt esimerkiksi Valion jugurteissa ja viileissä runsaasti käytettyä punajuuriväriä jotenkin "luonnollisena" väriaineena, mutta mitä vielä: se on toiselta nimeltään betalaiini, eikä E162:na tunnettu aine ole luontoa nähnytkään, päinvastoin. Arla Ingmanin samanvärisissä (punaisissa) tuotteissa käytetään yleisesti E120:tä, joka on kaikkien lisäaineita kyttäävien kasvissyöjien ja muidenkin kauhu: se uutetaan kuivatuista cactylopius coccus -kirvan naaraista. No, ainakin Ingman ilmoittaa lisäaineistaan rehellisesti toisin kuin Valio, joka kätkee e-koodin luonnolliselta kuulostavan nimen taakse.

Olen viime aikoina alkanut tarkkailla lisäaineita entistä enemmän silmä kovana, joten postaus aiheesta on luvassa lähipäivinä! Tällä erää syömme ruman näköisen Sojademme iloisina loppuun.

1 kommentti:

  1. mä en lisäaineita muuten kyttäile, mutta juuri tuo E120 kuulostaa niin ällöttävältä että sitä olen alkanut välttää..Ehkä pitäisi ottaa selvää muistakin lisäaineista..

    VastaaPoista