sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Melkein sokerittomat pullat

Iris on viime päivinä tahtonut syödä vähän heikonlaisesti, ja koska huomenna on neuvola (jossa tiedän jo etukäteen että laihaa tyttöä kehotetaan lihomaan) kehittelin ikään kuin terveellisen pullareseptin! Sokeria on yli puolet tavallista vähemmän, ja osa siitä korvataan xylitolilla eli koivusokerilla - xylitolin eduista ei voi kukaan neuvoloissa ja hammashoitoloissa ravannut olla tietämätön. Koivusokeri on turvallinen, luonnonmukainen makeuttaja, jonka positiiviset vaikutukset esimerkiksi hampaille ja korvatulehdusten torjumiselle ovat laajalti tunnettuja. Lisäksi tämä ihmetuote on täydellinen lasten (ja muidenkin) herkkujen makeuttaja: koivusokerin glykeeminen indeksi esimerkiksi on vaivaiset 7, kun valkoisen sokerin lukema on 68 - koivusokeri nostaa verensokeria hitaasti eikä sisällä lainkaan hiilihydraatteja. En uskaltanut jättää tavallista sokeria ihan kokonaan poiskaan, kun pelkäsin ettei taikina kohoaisi... mutta ainakin tällä tavalla siitä tuli jopa tavallista mainiompi!

Vähäsokeriset mustikkarahkapullat (12 kpl)


taikina:
2,5 dl maitoa
1/2 pkt tuoretta hiivaa
100 g voita (tai margariinia)
1 muna
1/4 dl sokeria
1/2 dl koivusokeria eli xylitolia
n. 7dl jauhoja
1 rkl kardemummaa
(vajaa) 1 tl suolaa
täyte:
1 prk maitorahkaa (meillä oli tätä, saa myös vähälaktoosisena)
n. 1dl pakastemustikoita
1 muna


Tee pullataikina tavalliseen tapaan (kädenlämpöinen maito, hiiva, kardemumma, suola, sokeri, jauhot ja jauhojen loppuvaiheessa pehmeä voi/margariini). Anna kohota oikein kunnolla. Kun taikina on kohonnut, leivo pulliksi ja kohota vielä hetki. Laita uuni lämpiämään, ja tee uunin lämmetessä rahkatäyte. Painele pulliin esim. lasilla täytekohdat ja täytä rahkaseoksella. Paista 200-225:ssä 10 minuuttia.

Kerrankin minulla on pullantuoksuinen äiti.


1 kommentti:

  1. Hei! Sun blogia on aina ihana seurata. Onnistut usein käsittelemään aiheita, jotka ovat meidänkin perheessa ajankohtaisia. Olikin juuri pohdiskellut vaihtoehtoa tavalliselle sokerille. Mistä olet ostanut tuota koivusokeria?
    Aurinkoista kevättä Irikselle ja sinulle :)

    T: Sara ja Sonia

    VastaaPoista