maanantai 16. tammikuuta 2012

Sairaspäivien herkkuja


Iriksen terveyshuolet eivät näytä vieläkään täysin loppuneen! Vietimme viikonloppua Andalusiassa, ja kuume kohosi niin korkeaksi (yli kolmeenkymmeneenyhdeksään) että päätimme käydä paikallisella päivystysasemalla näyttämässä nuupahtanutta tyttöä. Päivystysaseman hoitaja oli näkevinään punaisuutta puhkeavien hampaiden lisäksi myös kurkussa, ja vanhat ongelmat ovat taas käsillä: kuume on jo laskenut, mutta vieläkään ruoka ei tahdo maistua. Mikä siis avuksi, kun kipeä lapsi ei syö?

* Ensinnäkin kannattaa muistaa, että kipeänä (varsinkin kuumeinen!) lapsi kaipaa erityisesti nestettä, kiinteä ruoka on vasta kakkossijalla. Pelkkä ruoansulatus voi olla heikkokuntoiselle pikkuiselle rankka ponnistus, eikä ruoka tunnu kipeässä suussa ja kurkussa kivalta. Jos imetät, pidä maito koko ajan saatavilla. Tarjoile raikasta vettä aina kun voit. Pillimehut ja muut herkullisemmat juomat voi tarvittaessa kaivaa esille, jotta edes joku uppoaa. (Kannattaa muistaa, että pillimehuja on kaikenlaisia aina totaalisista sokeri-esanssihirviöistä sataprosenttisiin hedelmämehuihin!) Jos jaksat, surauta herkullinen smoothie vaikka marjoista ja (soija)maidosta! Usein pillillä juotu juoma on jo sinällään hyvin jännä asia.

* Kylmä ruoka maistuu kipeälle usein paremmin, ja kuumeen laskemiseen kylmät juomat/ruoat ovat jopa suositeltavia (muista toki muutenkin vähentää kuumeisen vaatetusta ja pitää huoneilmaa viileänä, tämä fyysinen viilennys on usein paljon tehokkaampaa kuin tulehduskipulääkkeet)! Esimerkiksi kaikenlaiset jugurtit ovat suositeltavia, ja esimerkiksi Yosalta löydät ihania maidottomia ja sokerittomia tuotteita. Jos lapsi on ihan syömätön, pieni jäätelötilkkakaan ei varmaan tee pahaa (esimerkiksi Oatlyltä löydät maidottomia ja moniin muihin jäätelöihin verrattuna kohtalaisen vähälisäaineisia versioita). Jos olet reipas, kokeile oman jäätelön valmistamista: superhelppo ohje löytyy esim. täältä. Jos lapsi on oikein jäätelön perään, omaa karvahattujäätelöä voi tehdä käden käänteessä kotonakin: esimerkiksi minä laitan aika usein Irikselle pakastimeen yhden maustamattoman jugurtin/rahkan, jossa on hiukan marjoja ja agavesiirappia. Ihan niin kuin jätskiä!

* Pakastemarjat ovat ainakin Irikselle maistuneet aina, on taudin laatu ollut mikä tahansa. Tarjoile mustikoita vaikka jäisinä! Jos pakastin on tyhjä, pakasta viinirypäleenpuolikkaita ja kokeile, maistuisivatko ne. Muista, että ulkomaiset pakastemarjat eivät sovi sellaisenaan syötäväksi!

* Kipeänä lapsi ansaitsee pientä herkuttelua, mutta mihinkään ihmeellisyyksiin ei kannata ratketa -- tarjoile tavallisia ruokia tavallisina aikoina, ne kuitenkin sitten ennen pitkää maistuvat taas. Liika sokeri tekee pahan olon, eikä kunnon ruoka maistu (sanon näin siksi, että joku Vauva-palstalainen tässä juuri suositteli kipeille lapsille HappyMeal-aterioita). Kyllä ruoka sitten taas maistuu kun on maistuakseen, ja hyvin maistuukin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti