sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Sunnuntain kasvispaella

Olen naimisissa espanjalaisen kanssa, joten purjehdin epäilemättä vaarallisilla vesillä kokkaillessani paellaa. Espanjalaisen munakkaan tyrin traumaattisen pahasti kerran enkä ole koskaan uskaltanut yrittää uudelleen, mutta paellan kanssa olemme aina olleet hyvää pataa. Tämä on tosin todellinen hippiversio: Valencian kulinaristit tiputtaisivat varmasti mustekalatapaksensa rinnuksilleen, jos tietäisivät, että minun paellassani on tofua! Paella on lisäksi täydellistä sormiruokaperheen sunnuntairuokaa: pilkottavaa on jaettavaksi asti, ja ennen varsinaista risottovaihetta pilkottuja vihanneksia voi tarjoilla vauvalle. Iris esimerkiksi söi tänään ensimmäistä kertaa tofua!

Kasvispaella (4-6 hengelle)

2 sipulia
2 paprikaa (mielellään erivärisiä)
1 munakoiso
3 valkosipulinkynttä
1 paketti tofua
5 dl hyvää risottoriisiä (raahaamme omamme Espanjasta asti)
kasvislientä tarpeen mukaan 
suolaa, paprikajauhetta, sahramia (sahramin puuttuessa kurkumalla saa samankaltaisen kauniin värin)



Paista silputtuja vihanneksia hetki reilussa määrässä hyvää oliiviöljyä. Lisää pannulle tofu. Kun kaikki on kuullottunut kauniisti ja tofun pinta näyttää hiukan paistuneelta, lisää joukkoon riisi. Paistele muutama minuutti, lisää tarvittaessa öljyä. Tämän jälkeen lisää pannulle hiljalleen kiehuvaa kasvislientä. Ideana on lisätä lientä vähitellen, niin ettei riisi missään vaiheessa ui vedessä tai toisaalta pala pohjaan. Noin vartin päästä riisiä voi alkaa maistelemaan ja arvioimaan, tarvitseeko se vielä lisää nestettä. Lisää lopuksi mausteet. Kun paella on valmis, käännä liesi vielä hetkeksi täysille: näin saat pohjaan ja reunoille espanjalaisten rakastaman rapean socarratin, joka rouskuu mukavasti hampaissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti